Bulancak Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Bulancak Ziraat Odası > Haberler > Bulancak Ziraat Odası Başkanlığından siz değerli üreticilerimize önemli duyuru

Bulancak Ziraat Odası Başkanlığından siz değerli üreticilerimize önemli duyuru

Bulancak Ziraat Odası Başkanlığından siz değerli üreticilerimize önemli duyuru son yıllarda fındıkta kalite ve verim kaybına neden olan Fındıkta Külleme Hastalığı son günlerde yaprak ve çotanaklarda oldukça yoğun bir şekilde görülmeye başlamıştır. Bu hastalığa karşı etkili mücadele için üreticilerin tavsiyelere uygun olarak hastalığın gelişim dönemlerine göre ilaçlama yapmaları gerekmektedir. Mayıs ayı içerisinde 1. İlaçlamayı yapan çiftçilerimizin MUTLAKA 2. İlaçlamayı yapması gerekmektedir.

Fındık Kurdu ve fındık Yeşil Kokarcası Mücadelelerini yapmayan üreticilerimizin Külleme Hastalığı ile mücadele yaparken bitki koruma ürünlerinin karışa bilirliklerini kontrol ettikten sonra Bakanlığın ruhsat verdiği tarım ilaçlarını karıştırarak tek uygulama ile mücadele yapmaları uygundur. Kimyasal mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Yağmurlu ve mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalı, hiçbir şey yenilip içilmemeli, koruyucu maske gözlük, çizme ve eldiven mutlaka bulundurulmalıdır. İlaçlama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.

Bulancak Ziraat Odası Başkanı Sadullah AYDIN şu açıklamalarda bulundu. ‘’ Tarım Danışmanlarımız tarafından oluşturulan örnek bahçelerde Fındıkta Külleme Hastalığına karşı yaptığımız uygulamalar sonucu ilaçlanan uygulama alanları ve diğer alanlar arasında büyük farkların olduğunu, yaprak ve çotanakların daha sağlıklı gelişim gösterdiklerini söyledi. Ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının yapılabilmesi için istenilen belgelerle birlikte 30 Haziran 2019 Pazar gününe kadar bağlı bulundukları İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine şahsen müracaat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, çiftçilerimizin mağduriyet yaşamamaları için 28 Haziran 2019 Cuma günü mesai bitimine kadar dosyalarını teslim etmeleri gerektiğini söyledi.’’