Bulancak Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Bulancak Ziraat Odası > Haberler > GİRESUN VALİLİĞİ İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNDEN FINDIK ÜRETİCİLERİMİZE KÜLLEME HASTALIĞI İLE İLGİLİ DUYURU

GİRESUN VALİLİĞİ İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNDEN FINDIK ÜRETİCİLERİMİZE KÜLLEME HASTALIĞI İLE İLGİLİ DUYURU

FINDIK ÜRETİCİLERİMİZE DUYURU

FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞI İLAÇLI MÜCADELE DÖNEMİ

Fındık bahçelerimizde son yıllarda yoğun zarar yapan Fındıkta Külleme Hastalığına karşı; fındığın gelişimi takip edilerek 18 Nisan 2019 Perşembe gününden itibaren ilaçlı mücadeleye başlanabilir.

Hastalık tüm fındık üretim alanlarında ekonomik anlamda zarara neden olmaktadır. Bu nedenle üreticilerimiz bu dönemde bahçelerini kontrol etmeli,  fındıkların % 50 sinden fazlası çotanak bağlama dönemine gelmiş olan bahçelerde ilaçlama yapılmalıdır.

Hastalık belirtisi görülmeyen bahçelerde birinci ilaçlamada koruyucu Bitki Koruma Ürünü olarak % 80 Kükürt kullanılması; ikinci ve diğer ilaçlamalarda ve hastalığın görülmeye başladığı bahçelerde ise tedavi edici Bitki Koruma Ürünlerinden birinin kullanılması gerekmektedir.

İlaçlama başlamadan önce arıcıların arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir.

İlaçlamalarda atomizör kullanılacaksa ocak başına en az 1 litre, motorlu pülverizatör kullanılacaksa en az 2 litre ilaçlı su olacak şekilde, fındık ocakları dipten başlanarak yıkama şeklinde ilaç atılmalıdır.

Mücadelede tavsiye edilmeyen Bitki Koruma Ürünü kullanılmaması, yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin Bitki Koruma Ürünüyle karıştırılmadan önce etiket bilgilerindeki karışılabilirlik durumu değerlendirilerek ona göre uygulama yapılmadır.

İnsan ve hayvan sağlığı bakımından kullanılan Bitki Koruma Ürününün son ilaçlama ile hasat arasındaki süresine göre ilaçlama bitiminden 7-28 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayisinden alınarak Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesine sahip kişiler tarafından uygulanmalıdır.

 

Üreticilerimiz daha geniş bilgi almak için Tarım ve Orman Müdürlüklerine ve Ziraat Odaları Başkanlıklarına müracaat edebilirler.